...
Τι διδάσκουμε στα παιδιά μας για το χρήμα;

Μαθήματα για το χρήμα από την παιδική ηλικία

Για τους περισσότερους ανθρώπους, χρήμα σημαίνει φόβος και για άλλους σημαίνει ασφάλεια.

Η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο που η κάθε οικογένεια έχει συνειδητοποιήσει την έννοια του χρήματος.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια πλούσια οικογένεια, αλλά αν ο πλούτος αυτός έχει χτιστεί πάνω στο φόβο του να μην καταλήξουν φτωχοί, τότε αυτή η οικογένεια είναι στην ίδια ακριβώς θέση με μια οικογένεια φτωχή.

Αυτή λοιπόν, είναι η φιλοσοφία της στέρησης.

Όσον αφορά τα παιδιά  και πως μεγαλώνουν σε σχέση με το χρήμα, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά που εκπαιδεύονται με ψυχωτικό τρόπο στο να αποφεύγουν, ή να μισούν το χρήμα.

Για τα παιδιά δεν έχει σημασία τι τα διδάσκουμε μόνο, αυτά κάνουν συγκρίσεις ανάμεσα σ΄ αυτά που τα διδάσκουμε και σ΄ αυτά που κάνουμε εμείς οι ίδιοι.

Δεν μπορείς να είσαι γονιός και να λες στο παιδί σου, π.χ. ότι το χρήμα φέρνει δυστυχία, ενώ μετά από λίγο το παιδί αυτό σε ακούει να τσακώνεσαι με τη σύζυγό σου, ή να μουρμουρίζεις μόνος σου για τα προβλήματα που έχεις επειδή δεν έχεις χρήματα !

Ακόμα και μια λέξη μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού.

Ένας πατέρας συμβουλεύει το παιδί του να διαβάζει και να είναι καλός μαθητής, ώστε να μπορέσει να βρει δουλειά σε μια μεγάλη εταιρία. Ένας άλλος πατέρας συμβουλεύει το παιδί του να διαβάζει και να είναι καλός μαθητής, ώστε να μπορέσει να αγοράσει μια μεγάλη εταιρία.

Ένας γονιός λέει : «Μην παίζεις με τα λεφτά σου».

Ένας άλλος λέει : «Μάθε πώς να παίζεις σωστά με τα λεφτά σου».

Τι διδάσκουμε αλήθεια στα παιδιά μας;

Έχουμε την επιλογή να τους μεταφέρουμε τις δικές μας αδυναμίες ή φόβους.

Αλλά έχουμε και την επιλογή να τους μεταφέρουμε τις δικές μας δυνατότητες και ικανότητες.

Εμείς δημιουργούμε τραπεζίτες, δικηγόρους, δάσκαλους, προέδρους και γονείς.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα διοικήσουν το μέλλον μας, αλλά και το δικό τους μέλλον.

Τα παιδιά δε γεννιούνται μαζί με οδηγίες χρήσεως και δεν είναι εύκολο να τα μεγαλώσεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο όπου εξελίσσονται όχι μόνο οι σεξουαλικές επαφές, τα ναρκωτικά και η τεχνολογία, αλλά και το ίδιο το χρήμα εξελίσσεται μέσα στο μυαλό μας.

Γι΄ αυτό, ας σταματήσουμε να κατηγορούμε το παρελθόν για τα όσα μας δίδαξε και ας ετοιμαζόμαστε να διδάξουμε στα παιδιά μας αυτά που σήμερα μαθαίνουμε από τις συνεχείς εξελίξεις, ώστε να βρούμε τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στα χρήματα και την ευτυχία.

Βρείτε αυτό που ψάχνετε γρήγορα:

Δημοφιλείς αναζητήσεις: Πανελλήνιες, Λύκειο, Προσφορές