Σε συμβουλεύουμε για τον τρόπο μελέτης, επανάληψης και για τα μυστικά των εξετάσεων
Είναι στο δικό μας χέρι να μην επιτρέψουμε στο άγχος των εξετάσεων να επηρεάζει καταρχήν τη συναισθηματική μας κατάσταση και κατ’ επέκταση σημαντικούς τομείς της ζωής μας όπως ο εκπαιδευτικός. Η εκπαιδευτική πορεία του ατόμου και η γενικότερη εκπαιδευτική και επαγγελματική του ανάπτυξη ενέχει συναισθηματικά και γνωστικά σκαμπανεβάσματα.
Όμως, το φροντιστήριο ΓΚΡΟΥΠ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ βρίσκεται κοντά στο μαθητή για να του υπενθυμίσει πως μαζί μπορούμε να προσδώσουμε στο άγχος ιδιότητες, οι οποίες δεν μπορούν να μας ζημιώσουν σημαντικά αλλά μπορούν να συνυπάρχουν ενισχυτικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.
Τι να προσέχετε:
- Την τελευταία στιγμή δεν έχει νόημα να προσπαθήσετε να μάθετε ό, τι δεν προλάβατε μέχρι τώρα. Μάλλον θα συγχυστείτε και θα κουραστείτε πρόωρα, παρά θα βοηθηθείτε. Καλύτερα είναι να φροντίσετε, ώστε να τελειώσετε τη γενική επανάληψη τουλάχιστον δύο μέρες πριν την εξέταση, ώστε την παραμονή να κάνετε μια πολύ σύντομη επισκόπηση ολόκληρης της ύλης. Το πρωί της εξέτασης, καλύτερα είναι να μην ανοίξετε καθόλου τα βιβλία.
- Μην κάνετε αρνητικές σκέψεις και μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια σας.
- Φροντίστε να κοιμηθείτε επαρκώς. Η έλλειψη ύπνου μειώνει την απόδοσή σας.
- Τα τακτικά διαλείμματα είναι χρήσιμα στο διάβασμά σας, αφού σας ξεκουράζουν σωματικά και διανοητικά. Πιο συγκεκριμένα, είναι καλό να γίνεται μια παύση 5-10 λεπτών κάθε ώρα, με ένα μεγαλύτερο διάλειμμα 30 λεπτών κάθε τρεις ώρες.
- Σωστή διατροφή: υπάρχει κίνδυνος τόσο από την έλλειψη όσο και από την υπερβολή. Μεγάλες ποσότητες κρεάτων και γαλακτοκομικών μάλλον θολώνουν το νου, ενώ μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ψάρι, φρούτα και λαχανικά, τονώνει τη διαύγεια του νου.
- Χαλαρώστε, όταν νιώθετε ότι κυριεύεστε από το άγχος.
- Όλα τα θέματα της εξεταστέας ύλης είναι και πιθανά θέματα στις εξετάσεις, δεν υπάρχουν sos.
- Προσέξτε κατά την αναμονή των θεμάτων. Μην προσπαθείτε να θυμηθείτε τυχαία αποσπάσματα ή τύπους, δεν έχει νόημα εκείνη την ώρα, καθώς είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην μπορούμε να ανακαλέσουμε τυχαία σημεία της ύλης. Όταν έρθουν τα θέματα και καταπιαστείτε με ένα-ένα από αυτά χωριστά, η ανάκληση μνήμης θα είναι πολύ εύκολη.
- Μην επιμείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο θέμα που φαίνεται ότι δεν μπορείτε άμεσα να επιλύσετε, γιατί αυτό θα επιφέρει δύο αρνητικά: πρώτον, θα μειωθεί ο χρόνος που θα απομείνει για να αφιερώσετε στα άλλα θέματα και δεύτερον, η εμμονή στο ίδιο θέμα κατά κανόνα μειώνει τις πιθανότητες για την επίλυσή του. Συνεπώς, εάν «κολλήσετε» σε κάποιο θέμα, το αφήνετε για λίγο, ασχολείστε με τα υπόλοιπα και καταπιάνεστε ξανά με αυτό αργότερα.
- Μετά το τέλος των απαντήσεών σας και δεδομένου ότι υπάρχει χρόνος στη διάθεσή σας, είναι σημαντικό να επανεξετάσετε, όσα γράψατε. Θυμηθείτε: τίποτε δεν θεωρείται αυτονόητο στις Πανελλαδικές και ό, τι ζητείται στις εκφωνήσεις πρέπει να αιτιολογηθεί επακριβώς.
[blockquote class=”style3″]«Αυτό που μετράει δεν είναι η επιθυμία σου για να νικήσεις και να πετύχεις. Όλοι έχουν τέτοιες επιθυμίες. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η αποφασιστικότητά σου να δουλέψεις σκληρά για να εκπληρώσεις την επιθυμία σου να πετύχεις!»[/blockquote]