...
Ο χαρακτήρας χτίζει το μέλλον
Το μέλλον του καθενός μας είναι ο χαρακτήρας του

Ο χαρακτήρας χτίζει το μέλλον

Αγαπητοί μαθητές,

Ως υποψήφιοι θα συνειδητοποιήσετε τον δύσκολο στόχο της επιτυχίας στη σχολή της πρώτης σας προτίμησης και θα ακολουθήσετε τον αναγκαστικό μονόδρομο της φοιτητικής μετανάστευσης.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα πετύχετε στις σχολές που επιθυμείτε, αλλά να γνωρίζετε πως θα έρθετε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ενός πανεπιστημίου που έπαψε πλέον να οδηγεί την κοινωνία, έχασε την αυτονομία του, επιμένει να αντιστέκεται στις απαιτήσεις της ζωής και αρνείται να διασυνδεθεί με την γνώση που παράγεται στις επιχειρήσεις και την δημιουργική ιδιωτική πρωτοβουλία.

Είναι φανερό πως μέσα από την πληθώρα ανούσιων πληροφοριών που λαμβάνετε καθημερινά για τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης,  έχετε πολλά ερωτήματα και εσείς, αλλά και οι γονείς σας.

« Πώς διαμορφώνεται το παρόν και τι αναμένουμε στα άμεσο μέλλον αναφορικά με σπουδές που οδηγούν σε επαγγέλματα με απήχηση στην αγορά εργασίας ; Πώς μπορεί σήμερα η ελληνική οικογένεια να θέσει στόχους και προτεραιότητες σχεδιάζοντας την εκπαιδευτική πορεία των παιδιών της;»

Τα ερωτήματα αυτά ίσως να μπορέσουν να απαντηθούν, αφού πρώτα ειπωθούν αλήθειες για τις σπουδές και την εργασία. Μία πρώτη αλήθεια, λοιπόν είναι ότι καμία σχολή και κανένα τμήμα της πανεπιστημιακής μας εκπαίδευσης δεν οδηγεί εκ των προτέρων στην επαγγελματική ένταξη και στην αγορά εργασίας .

Μάλιστα, ούτε και οι περιζήτητες στρατιωτικές σχολές, αν αναλογισθούμε ότι ορισμένοι από τους επιτυχόντες στη σχολή  Ευελπίδων,  ίσως να μην μπόρεσαν να  εξοικειωθούν  με τις απαιτήσεις της στρατιωτικής πειθαρχίας.

Μία δεύτερη αλήθεια αποτελεί το γεγονός ότι από το σύνολο των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,  ο δημόσιος τομέας θα υποδέχεται μελλοντικά ένα μικρό μονοψήφιο ποσοστό, με αποτέλεσμα οι επιτυχόντες, αλλά και οι απόφοιτοι των σχολών να  πρέπει να αναπτύξουν παράλληλα με τις σπουδές τους πολλές ικανότητες και ισχυρή προσωπικότητα.

 Ακόμη,  η αγορά εργασίας ζητάει σήμερα πέρα από τα πτυχία και τα εξειδικευμένα μεταπτυχιακά…

  • ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων
  • δεξιότητες επικοινωνίας,
  • τρόπους διαχείρισης του χρόνου και των κρίσεων.

 

Φυσικά,  η συνύπαρξη στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον με άτομα διαφορετικής κουλτούρας, η ευελιξία, η δημιουργικότητα, οι καινοτομίες και το επιχειρείν αποτελούν ζητούμενα μιας απαιτητικής αγοράς και διαβατήριο επαγγελματικής καταξίωσης.

Ας μην ξεχνάμε πως οι σύγχρονες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ζητούν σήμερα αυτοπεποίθηση, ενθουσιασμό, ηγετικές ικανότητες, συστηματική προσπάθεια . Με εφόδιο την προσωπικότητα, τις ξένες γλώσσες, την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και την προσομοίωση εργασίας κατά την διάρκεια της φοιτητικής ζωής,  οι νέοι σήμερα θα μπορούν να διεκδικήσουν όχι μόνο μια αξιοπρεπή οικονομική ανταμοιβή, αλλά κυρίως να αισθανθούν χρήσιμοι και δημιουργικοί.

Το μέλλον των νέων ανθρώπων δεν συναρτάται πάντα με την σχολή που πέρασαν. Τα παραδείγματα αναρίθμητα και το μήνυμα για όλους αισιόδοξο. Ο χαρακτήρας του καθενός και οι κατάλληλες επιλογές είναι οι προϋποθέσεις να χτίσουμε ένα «γερό» μέλλον .

Αρκεί το «οπλοστάσιό» μας να είναι γεμάτο..

 

Βρείτε αυτό που ψάχνετε γρήγορα:

Δημοφιλείς αναζητήσεις: Πανελλήνιες, Λύκειο, Προσφορές