...
Μερικοί μύθοι για τη λειτουργία του εγκέφαλου

Φήμες για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Έχει δικό του τόπο το μυαλό και από μόνο του μπορεί να κάνει τον παράδεισο κόλαση και την κόλαση παράδεισο

 

Ο εγκέφαλός μας είναι η πολυπλοκότερη δομή που έχει μελετηθεί ποτέ. Αποτελείται από δύο ημισφαίρια το αριστερό και το δεξί, τα οποία λειτουργούν διαφορετικά. Το αριστερό ημισφαίριο εξετάζει τη γλώσσα, ενώ το δεξί ημισφαίριο εξετάζει τις συγκινήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες απόψεις που μας δυσκολεύουν στο να κατανοήσουμε τη λειτουργία του, διότι θεωρούμε πως αληθεύουν.  Κάποιοι διαδεδομένοι μύθοι σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο υποστηρίζουν ότι..

 

ΜΥΘΟΣ 1 :

ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Συνέχεια δημιουργούνται νέοι νευρώνες. Από την άλλη, οι νευρώνες που δεν είναι δραστήριοι ατροφούν. Αν και οι εγκεφαλικοί νευρώνες συνήθως καταστρέφονται, ο εγκέφαλος περιέχει δέκα με δώδεκα δισεκατομμύρια νευρώνες. Ακόμα κι αν οι νευρώνες πέθαιναν με συχνότητα 1000 την ημέρα, αυτό 1% θα γινόταν στη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος καταστρέφεται με τους αργότερους ρυθμούς από κάθε άλλο όργανο.

 

ΜΥΘΟΣ 2 :

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΙ

Ένα πείραμα που έγινε με ποντίκια σε ένα περιβάλλον εμπλουτισμένο με ενδιαφέροντα παιχνίδια, έδειξε μια αύξηση 4000 νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο (ζωτικό σημείο για τη μνήμη και τη μάθηση), σε σύγκριση με 2400 που είχε το γκρουπ χωρίς παιχνίδια και συμπαίκτες. Επίσης, οι εγκέφαλοι των ποντικών, ειδικά των γηραιότερων, έγιναν μεγαλύτεροι και καλύτεροι! (Πηγή: Diamond & Rosenzweig, Elizabeth Gould, Princeton )

 

 

ΜΥΘΟΣ 3 :

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καλλιτέχνες (συγγραφείς, ποιητές, ηθοποιοί, μουσικοί), ειδικά όταν έχουν ένα «ξέσπασμα» δημιουργικότητας μετά την ηλικία των 65.

 

ΜΥΘΟΣ 4 :

Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Κι όμως, οι εγκέφαλοι που εξακολουθούν και δουλεύουν έντονα και σκληρά (εκείνοι που μαθαίνουν συνέχεια στη διάρκεια της ζωής τους), διατηρούν σε εγρήγορση τα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτό δημιουργεί εκατομμύρια νέων συνδέσεων (συνόψεις), με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μεγεθυνθεί. Ένας μεγαλύτερος εγκέφαλος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Με άλλα λόγια, υπάρχει περισσότερος ενεργός ιστός, που σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι τρόποι ανταπόκρισης σε μια ασθένεια ή σε μια περιοχή που έχει υποστεί βλάβη.

 

 

 

 

ΜΥΘΟΣ 5 :

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ, Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΙΔΙΟΣ

Ο Paul Tallal, Νευρολόγος του Πανεπιστημίου Rutgers, ισχυρίζεται ότι εμείς δημιουργούμε τον εγκέφαλό μας, ανάλογα με τα ερεθίσματα που τον τροφοδοτούμε. Ο εγκέφαλος μας έχει την ικανότητα να είναι «πλαστικά» ευμετάβλητος που σημαίνει ότι ανάλογα με τα ερεθίσματα που του δίνουμε, διαμορφώνει το μέγεθος και τη χωρητικότητά του.

 

ΜΥΘΟΣ 6 :

Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΝΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΚΑΘΩΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Σύμφωνα με τον Arnold Scheibel, Δ/ντή του Brain Research Institute, UCLA, ο εγκέφαλος αναπτύσσεται γρηγορότερα με κάθε νέα πληροφόρηση που αποθηκεύει. Με άλλα λόγια, είναι ιδιαίτερα σπουδαίο να συμμετέχουμε σε γνωσιακές εμπειρίες που μέχρι τώρα μας ήταν άγνωστες. Δηλαδή, να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα συνεχώς. Οτιδήποτε αποτελεί μια πρόκληση για το νου, ερεθίζει συγκεκριμένες περιοχές, πράγμα που βελτιώνει τις υπολογιστικές ικανότητες του εγκεφάλου. Μοιάζει με την κατασκευή ενός νέου «σκληρού» δίσκου.

 

ΜΥΘΟΣ 7 :

ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ

Σε μια έρευνα που έγινε, φάνηκε ότι ενήλικες άνω των 70 ετών που είχαν σαν χόμπι δραστηριότητες που ερεθίζουν τον εγκέφαλο, είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να αποκτήσουν Αλτσχάιμερ.

 

ΜΥΘΟΣ 8 :

ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΑΡΚΟΥΝ

Το σχολείο δεν αρκεί. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρούμε μια απασχόληση που να είναι καινούργια και να αποτελεί πρόκληση.

 

ΜΥΘΟΣ 9 :

Η ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Η αεροβική άσκηση, όπως το κολύμπι και το τρέξιμο, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τη λειτουργία του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους, γιατί διατηρούν τα εγκεφαλικά αγγεία σε καλύτερη κατάσταση. Μια μελέτη του Ινστιτούτου Salk που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι εκείνα που γυμναζόντουσαν τακτικά στον τροχό, απέκτησαν διπλάσια καινούργια εγκεφαλικά κύτταρα σε σχέση με εκείνα που έμεναν αγύμναστα.

 

ΜΥΘΟΣ 10 :

ΟΣΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ

Οι επιλογές στον τρόπο που σκεφτόμαστε μπορούν να αλλάξουν. Παλιά λέγαμε : «Να το δω για να το πιστέψω». Σήμερα λέμε: «Θα το πιστέψω για να το δω». Ο άνθρωπος έχει την τάση να βλέπει αυτά που περιμένει να δει και δεν βλέπει εκείνα που δεν περιμένει να δει.

 

ΜΥΘΟΣ 11 :

 «ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΟΥ …ΑΕΡΑ»

Το οξυγόνο είναι ζωτικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αν και ο εγκέφαλος έχει μόνο ένα 2% του βάρους του ανθρώπινου σώματος, καταναλώνει το 25% του οξυγόνου που εισπνέουμε. Με άλλα λόγια, είναι καλό να παίρνουν τα μυαλά μας «αέρα».

 

ΜΥΘΟΣ 12 :

ΟΣΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ

Ο εγκέφαλος μπορεί να θυμηθεί πάρα πολλά γεγονότα από το παρελθόν. Οι έρευνες μας δείχνουν ότι υπάρχει ένας σύνδεσμος ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα. Η μνήμη καταγράφεται στον ιστό των κυττάρων ολόκληρου του σώματός μας, μέσα από τη γεύση, την αφή, την οσμή. Έτσι, μπορούν αφυπνιστούν αναμνήσεις μέσα από τον κυτταρικό ιστό.

 

ΜΥΘΟΣ 13 :

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ

Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες σκέφτονται και με τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Το θέμα είναι ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να είμαστε περισσότερο ευέλικτοι με τη χρήση των δύο ημισφαιρίων.

 

ΜΥΘΟΣ 14 :

Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Οι διαθέσεις μας παράγουν τη χημεία του εγκεφάλου. Οι αθλητές δρόμου ταχύτητος παράγουν διαφορετικά χημικά στον εγκέφαλό τους από έναν π.χ. υπάλληλο γραφείου.

 

ΜΥΘΟΣ 15 :

ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ

Ο άνθρωπος γεννιέται δημιουργικός. Τα παιδιά είναι δημιουργικά. Μόνοι μας αυτοπεριορίζουμε τις δημιουργικές μας προοπτικές και χάνουμε την ευκαιρία να γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί και ευφάνταστοι.

 

 

Βρείτε αυτό που ψάχνετε γρήγορα:

Δημοφιλείς αναζητήσεις: Πανελλήνιες, Λύκειο, Προσφορές