...
Μαθαίνω να προετοιμάζομαι για τις εξετάσεις με σωστά βήματα

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

 

Δώσε μου 6 ώρες να κόψω ένα δέντρο και

θα ξοδέψω τις πρώτες 4 να ακονίζω το τσεκούρι!

 

Οι  εξετάσεις για κάθε υποψήφιο αποτελούν μια απαιτητική και δύσκολη – όπως χαρακτηρίζεται από κάποιους- δοκιμασία. Όμως δεν παύει να είναι μία δοκιμασία. Δοκιμάζεις τις αντοχές σου, τη υπομονή σου, τα όριά σου και κυρίως τη θέλησή σου να πετύχεις τον στόχο σου.

Η αντιμετώπισή τους λοιπόν μπορεί να γίνει απλή, αρκεί να είσαι έτοιμος να  ξεκινήσεις και να φτάσεις μέχρι το τέλος. Ο καθένας λοιπόν, προσπαθεί να βρει τρόπους που θα τον βοηθήσουν στο να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παρακάτω, προτείνονται ορισμένα βήματα για την διευκόλυνση της προσπάθειας.

 

Προετοιμάσου εγκαίρως

Μην περιμένεις την πίεση του χρόνου (την «τελευταία στιγμή») για να λειτουργήσεις. Τα «πασαλείμματα» και η ανοικοκύρευτη εργασία δυσχεραίνουν την ομαλή πορεία προς την επίτευξη του στόχου σου.

Άρχισε την επανάληψη σε κατάλληλο χρόνο πριν από τις εξετάσεις.

Αν μάλιστα δεν τα «αρπάζεις» (κατανοείς, εμπεδώνεις) και πολύ εύκολα, η κατασπατάληση του χρόνου σου και η αναβολή της επανάληψης είναι μία πολύ καλή συνταγή για το άγχος.

Η ολοκλήρωση της δουλειάς σου απαιτεί λιγότερη προσπάθεια από την περίσκεψη για την εκτέλεση της δουλειάς σου!

 

Οργάνωσε τον χώρο μελέτης σου

Σκέψου πού μελετάς.
Φρόντισε να διαχωρίσεις τον χώρο που διαβάζεις από τον χώρο που ξεκουράζεσαι.

Απομάκρυνε κάθε αφορμή περισπασμού, καθετί που παράγει ήχο ή εικόνα και σου αποσπά την προσοχή, από τον χώρο εργασίας σου – εικόνες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, κινητό κλπ. – και τοποθέτησέ τα στον χώρο ξεκούρασής σου.

Αν αυτό είναι ακόμα και ο ήχος απ’ το ρολόι του γραφείου σου … «πέταξε το» μακριά.

Μη σε νοιάζει τι θα πει η μητέρα σου για τη διαμόρφωση του χώρου μελέτης σου, εδώ κρίνεται η επιτυχία σου.
Όμοια φρόντισε να κρατήσεις μακριά τη μελέτη σου από τον χώρο όπου ξεκουράζεσαι, ώστε να μην εισβάλλει το διάβασμά σου στον ιδιαίτερο χώρο «αναψυχής» σου.
Συνήθιζε να διαβάζεις στον χώρο μελέτης σου και να ξεκουράζεσαι μόλις απομακρύνεσαι από τον συγκεκριμένο χώρο.

Ένας τέτοιος φυσικός διαχωρισμός θα σε βοηθήσει και στον διανοητικό διαχωρισμό.

 

Οργάνωσε τον χρόνο σου

Μη γίνεις και εσύ από αυτούς του μαθητές που λένε ‘συγγνώμη κύριε, αλλά δεν πρόλαβα να κάνω (καλή ) επανάληψη για το διαγώνισμα’ ή ‘δεν πρόλαβα να λύσω      ( όλες ) τις ασκήσεις’ ή ‘δεν πρόλαβα να διαβάσω την θεωρία’ κλπ. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία όταν έχεις 24 ώρες! Αρχικά για να οργανώσεις σωστά τον χρόνο σου,  πρέπει πρώτα να θέσεις τις προτεραιότητες σου.

Μια σωστή και λογική ιεράρχηση θα ήταν : Σχολείο > Φροντιστήριο > Διάβασμα > προπόνηση / γυμναστήριο / δραστηριότητα > βόλτα/ξεκούραση > οτιδήποτε άλλο.

Αφού έθεσες τις προτεραιότητες σου, τώρα πρέπει να οργανώσεις την εβδομάδα, σου σύμφωνα με αυτές! Μια πρακτική συμβουλή θα ήταν να πάρεις ένα χαρτί και ένα μολύβι/στυλό να γράψεις τις ημέρες τις εβδομάδας οριζόντια πάνω-πάνω και από κάτω τις 24 ώρες που ανήκουν στην κάθε μια. Αφού το έκανες αυτό, ξεκίνα να γεμίζεις τις ημέρες σου με τις ώρες του ύπνου.

Όσον αφορά τον ύπνο, είναι κάτι που γνωρίζουμε ότι όλοι οι μαθητές είναι λάτρεις, αλλά πρέπει να περιοριστεί και να σταθεροποιηθεί, έτσι ώστε και το πρόγραμμα να είναι σταθερό και αποτελεσματικό. Αφού συμπλήρωσες και τον ύπνο άρχισε να καταγράφεις σε κάθε μέρα τις 2 πρώτες προτεραιότητες που αναφέρθηκαν πιο πάνω ( σχολείο, φροντιστήριο ).
Όταν τελειώσεις και με αυτό, θα μπορείς ξεκάθαρα να δεις πως υπάρχει ελεύθερος χρόνος και για διάβασμα και για δραστηριότητες, αλλά και για βόλτες, αρκεί ένα καλό πλάνο και μια σωστή ιεράρχηση.

Ανάλογα με το πότε διαβάζεις και με το πόσο διάβασμα χρειάζεσαι για μάθεις την θεωρία και να λύσεις τις ασκήσεις της εβδομάδας συμπλήρωσε το πρόγραμμα .

Το πρόγραμμα μελέτης είναι  ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να τελειοποιήσεις.

Πολύ συχνά οι μαθητές ξεχνούν ή παραβλέπουν τις προτεραιότητες τους επεκτείνοντας τα διαστήματα ύπνου, αυξάνοντας τις εβδομαδιαίες βόλτες και την καθημερινή ξεκούραση. Όχι επειδή είναι κακοί, χαζοί ή αδιάφοροι μαθητές, αλλά επειδή τους λείπουν τα αποθέματα θέλησης και αυτοπειθαρχίας.

Ο καθένας μπορεί να κοιμηθεί 2 ώρες παραπάνω να βγει βόλτα με τους φίλους του και να «χαζεύει» στο Instagram… γιατί είναι εύκολο. Εκεί βρίσκεται η διαφορά μεταξύ του επιτυχημένου και του αποτυχημένου, στην αυτοπειθαρχία του.

 Ο καθένας μπορεί να γίνει «κάλος», πρέπει όμως πρώτα να το πιστέψει και έπειτα να δρα πειθαρχημένα, δίχως να γίνεται θύμα των περισπασμών.

 

Εξάσκηση!

Ασκήσου με κατάλληλα διαμορφωμένα θέματα, συχνά και ποικιλοτρόπως. Αναζήτησε τα προηγούμενα θέματα των εξετάσεων και στοχάσου τις παγίδες και τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν σε αυτά. Μη φοβάσαι την πιθανότητα να κάνεις λάθη: στην πραγματικότητα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις λάθη, ώστε να προλάβεις να τα διορθώσεις εγκαίρως. Φρόντισε να διαγωνιστείς πολλές φορές σε θέματα προσομοίωσης και σε ειδικά διαγωνίσματα με αντίστοιχη, ισόποση εξεταστέα ύλη.

 

Γενικό συμπέρασμα

Όσο περισσότερο συμφιλιώνεσαι με αυτό που αντιμετωπίζεις, τόσο ορθότερα συνειδητοποιείς ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα τίμιου μόχθου και όσο αποτελεσματικότερα μάθεις να μελετάς, τόσο πιο πολύ θα ξεπερνάς το άγχος των εξετάσεων και θα ωριμάζεις μαθησιακά.

Για να συνοψίσουμε, οι πιθανότητες επιτυχίας σου είναι συνάρτηση των εξής παραγόντων:

    • Μεθοδικότητας της προετοιμασίας
    • αποτελεσματικότητας του διαβάσματος
    • σφαιρικής και κριτικής προσέγγισης της εξεταστέας ύλης
    • ψυχολογικής αυτοκυριαρχίας και συναισθηματικής ισορροπίας
    • κατανόησης και έγκαιρης αντιμετώπισης αποριών και δυσχερειών στην εμπέδωση της ύλης
    • συνεχούς επικοινωνίας με τον διδάσκοντα για το εν λόγω διδακτικό αντικείμενο
    • βούλησης για πρόοδο και επιτυχία

Και να θυμάσαι:

Στις πανελλήνιες εξετάσεις δεν αξιολογείται και δεν επιβραβεύεται τόσο ο χαρισματικός μαθητής, όσο ο φιλομαθής και ο εργατικός!

 

Βρείτε αυτό που ψάχνετε γρήγορα:

Δημοφιλείς αναζητήσεις: Πανελλήνιες, Λύκειο, Προσφορές