...
Η ελαστικότητα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΞΙΑ

 

Ο άνθρωπος στη ζωή χρειάζεται την έννοια της «ελαστικότητας» για την αυτοβελτίωσή του. Η «ελαστικότητα» (resilience) είναι κάτι που μαθαίνεται. Ξεκινάει από το να κάνουμε τρεις ερωτήσεις στον εαυτό µας :

 

  • Από πού έρχομαι;
  • Πόσο καιρό ήμουν εκεί;
  • Πού πάω;

 

Από πού έρχεσαι;

 

Ο τρόπος που ερμηνεύουμε το παρελθόν µας επηρεάζει τη συμπεριφορά µας και το πώς αντιδρούμε σε ανθρώπους και καταστάσεις. Συνήθως, οι συμπεριφορές µας έχουν να κάνουν ελάχιστα µε αυτό που µας συμβαίνει, όσο µε το πώς αντιδρούμε σε αυτό που µας συμβαίνει.

 

Το γεγονός είναι ότι άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε καλούς ανθρώπους, και δεν µπορούµε να έχουµε τον έλεγχο σε οτιδήποτε µας συμβαίνει στη ζωή. Αυτό όμως, που µπορούµε να κάνουμε είναι να ελέγχουμε την ποιότητα των σκέψεών µας. Αυτό έχει να κάνει µε το πόσο ελαστικοί είμαστε.

 

Πόσο καιρό ήσουν εκεί;

 

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή θα σας βοηθήσει να καθορίσετε το επίπεδο της δικής σας αυτοεκτίμησης. Θα πρέπει ίσως σε καθημερινή βάση να εξετάζετε και να βελτιώνετε συνέχεια την αυτοεκτίμησή σας.

Η αυτοεκτίμηση ποικίλει από μέρα σε μέρα. Ο πωλητής που κλείνει τρεις δουλειές την ημέρα νιώθει τελείως διαφορετικά από τον πωλητή που είχε µια μέρα γεμάτη από απορρίψεις.

 

Αυτό που σας χρειάζεται εδώ είναι η αίσθηση της προοπτικής σε

σχέση µε τον δικό σας προορισμό.

 

Πού πηγαίνεις;

 

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή θα µας ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Κάποτε ρωτήθηκε ένας εργάτης σε ανθρακωρυχείο τί έκανε και δεν είχε ποτέ ατυχήματα σε µια τόσο επικίνδυνη δουλειά. Αυτός τους απάντησε “∆εν κοιτάζω εκεί που δεν θέλω να πάω”.

 

 

Οι περισσότεροι από µας ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, ή κι έχουµε στόχους προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλά, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο µας εκτός κι αν έχουµε ένα ξεκάθαρο μονοπάτι ή ένα ξεκάθαρο όραμα.

 

Η καθαρότητα είναι η ικανότητα να ξεπερνούμε όλα εκείνα που δεν είναι σπουδαία.

 

Αν έχεις καθαρότητα, ποτέ δε θα χάσεις το στόχο σου από τα µάτια σου.

 

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ – ΑΥΤΟ-ΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ – ΟΡΑΜΑ είναι τα κύρια συστατικά της ελαστικότητας.

 

Υπάρχει κάποιος ομιλητής παρακίνησης που γεννήθηκε χωρίς χέρια κι όμως, στην Αμερική παρακινεί χιλιάδες µε τις ομιλίες του παρόλο που είναι “ελαττωματικός”.

 

Όλοι µας έχουµε “ελαττώματα” διαφορετικών ειδών, ατυχίες, αρρώστιες, χρεοκοπίες, χωρισμούς, καταστροφές… Το πόσο καλά χειριζόμαστε αυτά τα ελαττώματα και βγαίνουμε καθαροί μέσα από αυτά µας κάνει πληρέστερους σαν άτομα και προκαθορίζει την τελική µας νίκη ή όχι.

 

Η ελαστικότητα είναι σαν ένας μυς. Αν δεν τον χρησιμοποιήσεις ποτέ, θα ατροφήσει.

Ποτέ µην εγκαταλείψετε τα όπλα.

Πάντα να δίνετε µάχες.

Πάντα να προσπαθείτε.

 

“Ήρωας είναι εκείνος που, προτού γίνει, ήταν ένας απρόσεκτος και ανεύθυνος ονειροπόλος”, είπε κάποιος.

Ποια είναι άραγε τα συστατικά του ηρωισμού σε σχέση µε την επαγγελματική επιτυχία;

 

  • Το να αντέχεις να δουλεύεις 18 ώρες την ημέρα το λιγότερο ! Όταν ξεχνάς ποια μέρα της εβδομάδας είναι, γιατί όλες οι μέρες σου φαίνονται ίδιες.
  • Κάποιες ζωτικές στιγμές, όταν παλεύεις µε την αυτο-αµφιβολία, εάν τελικά το σχέδιο, το όνειρο ή ο σκοπός σου αξίζουν τον κόπο. Η αυτο-αµφιβολία είναι ο δολοφόνος της επιτυχίας.
  • Όταν αναπληρώνεις την εσώτερη δύναμη που σου χρειάζεται, ώστε να μπορέσεις να ξεπεράσεις όλες τις κακοτοπιές, τις δυσκολίες και τα πισωγυρίσματα που σου παρουσιάζονται στο δρόμο σου. Τη στιγμή που θα μπορέσεις να αντεπιτεθείς παρά τα άσχημα αποτελέσματα που έχεις, θα έχεις τον παράγοντα της επιτυχίας.
  • Ο φυσικός πόνος. Τα αποτελέσματα του άγχους. Η απώλεια βάρους, η κούραση, ακόμα και η κατάθλιψη. Η πνευµατική και φυσική ελαστικότητα είναι µια υπέρτατη ποιότητα στην κατάκτηση της επιτυχίας.

 

 

Κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος υποτιμά τις επιτυχίες ενός άλλου, λέγοντας “Ναι, τα βρήκε εύκολα” και όλα τα σχετικά, δεν έχει ιδέα για το τί πραγματικά απαιτεί η πραγματική επιτυχία. Δυστυχώς, είναι κάτι που ίσως ποτέ δεν πρόκειται να μάθει.

Ο δρόμος της επιτυχίας τις περισσότερες φορές είναι δύσκολος, δύσβατος και ανηφορικός. Υπάρχουν βουνά που υψώνονται στον δρόμο σας και όχι στο χάρτη της διαδρομής. Τα βουνά αυτά είναι υπαρκτά.

Αυτά είναι τα δύσκολα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει, όποιος στοχεύει στην επιτυχία.

Βρείτε αυτό που ψάχνετε γρήγορα:

Δημοφιλείς αναζητήσεις: Πανελλήνιες, Λύκειο, Προσφορές