...
Η αξία του χρόνου στη ζωή μας
Σωστή διαχείριση χρόνου

Η αξία του χρόνου στη ζωή μας

 

Ο χρόνος είναι μια έννοια διαχρονική και ταυτόχρονα σχετική. Πολλοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να  δώσουν έναν ορισμό που να ανταποκρίνεται στη σημασία της έννοιας αυτής. Μάλιστα, στη σημερινή εποχή που η ζωή μας «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα, δεν μπορούμε να ορίσουμε το τι θα μπορούσε να αποτελεί χρόνο για εμάς. Κάποιοι από εμάς συνδυάζουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα για να «προλάβουν» το χρόνο. Κάποιοι άλλοι ασχολούνται με κάτι μεμονωμένα, χάνοντας την ίδια την αίσθηση του χρόνου.

Τελικά, σημασία έχει η αξιοποίηση του χρόνου στην καθημερινότητά μας, ώστε να έχουμε και τα σωστά αποτελέσματα σε ό, τι προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας.

 

Η παρακάτω ιστορία μας διδάσκει πως ο χρόνος για να λειτουργήσει υπέρ μας χρειάζεται σωστή διαχείριση της ζωής μας και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας.

 

Μια φορά κι ένα καιρό ένας πολύ χειροδύναμος ξυλοκόπος πήγε να ζητήσει δουλειά σ’ ένα ξυλέμπορο, κι εκείνος τον προσέλαβε. Η αμοιβή ήταν πραγματικά καλή, καθώς και όλες οι άλλες συνθήκες εργασίας. Κι έτσι ο ξυλοκόπος  αποφάσισε να κάνει ό, τι πιο καλό μπορούσε.

 

Το αφεντικό του έδωσε ένα τσεκούρι και του έδειξε την περιοχή που θα δούλευε. Την πρώτη μέρα ο ξυλοκόπος έφερε 18 δέντρα.

 

«Τα συγχαρητήριά μου,» είπε το αφεντικό. «Έτσι να συνεχίσεις !»

 

Πολύ ενθουσιασμένος από τα λόγια του αφεντικού ο ξυλοκόπος, την άλλη μέρα, έκανε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, αλλά μόνο 15 δέντρα μπόρεσε να φέρει. Την τρίτη ημέρα η προσπάθεια που κατέβαλλε ήταν ακόμα πιο έντονη, αλλά μόνο 10 δέντρα κατάφερε να φέρει. Και μέρα με τη μέρα όλο και λιγότερα δέντρα έφερνε.

 

«Μάλλον χάνω τη δύναμή μου», είπε μέσα του ο ξυλοκόπος. Πήγε στο αφεντικό του και ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε.

 

«Πότε τρόχισες το τσεκούρι σου για τελευταία φορά ;» ρώτησε το αφεντικό. «Να τροχίσω ; Δεν είχα χρόνο να τροχίσω το τσεκούρι μου. Ήμουν συνέχεια πολύ απασχολημένος προσπαθώντας να κόβω ξύλα»

 

Ίσως η καλύτερη ερώτηση που πρέπει να αποστηθίσουμε και να τη θέτουμε ξανά και ξανά είναι: «ποια είναι πιο ωφέλιμη χρήση του χρόνου μου αυτή τη στιγμή;»

Βρείτε αυτό που ψάχνετε γρήγορα:

Δημοφιλείς αναζητήσεις: Πανελλήνιες, Λύκειο, Προσφορές