...
Φροντίζω τον εαυτό μου
Για να χτίσετε µια υγιή προσωπικότητα

Φροντίζω τον εαυτό μου

 

Η προσωπικότητα του ανθρώπου αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία ο ίδιος χτίζει τη μοναδικότητά του. Η δημιουργία και η διαμόρφωσή της ξεκινά από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του ατόμου και καλλιεργείται με το πέρασμα των χρόνων.

Βέβαια, για την ύπαρξή της έχουν συμβάλει όχι μόνο γενετικοί, αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Η προσωπικότητα εκφράζεται μέσα από σκέψεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές, ωστόσο επηρεάζει βαθιά τις ενέργειες που πραγματοποιεί το άτομο στα εκάστοτε ερεθίσματα που λαμβάνει.

Από τη στιγμή που το άτομο αποκτά συνείδηση και ξεκινά τη ζωή του με περισσότερη αυτονομία και ανεξαρτησία, προσπαθεί να ολοκληρώσει τον χαρακτήρα του.  Με λίγα λόγια, επιδιώκει να πορεύεται στη ζωή έχοντας μια «υγιή» προσωπικότητα.

Ένας ψυχικά υγιής άνθρωπος ενεργεί με βάση τη θετική λειτουργικότητα της προσωπικότητάς του. Αισθάνεται ευτυχισμένος ή προσπαθεί να αποκτήσει στη ζωή του την ποιότητα που εκείνος επιθυμεί. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένα συστατικά που θεμελιώνουν την υγιή του ψυχοσύνθεση.

Ο καλύτερος τρόπος για να χτίσετε μια υγιή προσωπικότητα ξεκινάει από το να κατανοήσετε τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας.

 

  1. Η αυτο-αποκάλυψη/εξομολόγηση : μπορείτε να κάνετε μια άσκηση εξομολόγησης. Αν θέλετε να καταλάβετε απόλυτα τον εαυτό σας, ή να σταματήσετε να βασανίζεστε από πράγματα που σας έχουν συμβεί στο παρελθόν, θα πρέπει να είστε να αποκαλύψετε τον εαυτό σας σε ένα τουλάχιστον πρόσωπο, χωρίς ενδοιασμούς. Να εκφράσετε όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που νιώθετε τσε κάποιον που δεν θα σας κάνει να αισθανθείτε ενοχή ή ντροπή για ό,τι έχετε κάνει ή ό,τι έχει συμβεί.

 

  1. Η αυτο-συνειδητοποίηση : το δεύτερο μέρος της ανάπτυξης της προσωπικότητάς σας είναι η αυτο- συνειδητοποίηση. Μόνον όταν μπορέσετε  να αποκαλύψετε αυτό που σκέφτεστε πραγματικά και αυτό που αισθάνεστε , θα συνειδητοποιήσετε τα όριά σας και το βαθμό αυτοεκτίμησής σας. Αν ο άλλος σας ακούει χωρίς κριτική, τότε εσείς θα έρθετε πιο κοντά σ΄αυτό που είσαστε και στο γιατί κάνετε κάποια πράγματα. Έτσι, αρχίζετε και αναπτύσσετε την προοπτική να βλέπετε τον εαυτό σας από αντικειμενική οπτική και όχι παρασυρόμενοι από τα συναισθήματα που σας κατακλύζουν εκείνη τη στιγμή.

 

  1. Η αυτο-αποδοχή : μετά από τα δύο προηγούμενα στάδια, είναι η ώρα του σταδίου της αυτο-αποδοχής. Να αποδεχθείτε τον εαυτό σας γι αυτό που είστε με τα προτερήματά σας και τα μειονεκτήματά σας. Τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας. Μόλις αναπτύξετε την ικανότητα να δείτε τον εαυτό σας σαν παρατηρητής με τιμιότητα, και να παραδεχτείτε ότι είστε άνθρωπος και όχι τέλειος, αλλά είστε αυτό που είστε, θα αρχίσετε να απολαμβάνετε ένα υψηλότερο επίπεδο αυτο- αποδοχής.

 

Άσκηση 1

Φτιάξτε μια λίστα με όλα τα θετικά σας. Τις μοναδικές σας ικανότητες. Σκεφτείτε και καταγράψτε όλα εκείνα που κάνετε πολύ καλά και που σας βοηθούν να έχετε επιτυχία στη δουλειά και στην προσωπική σας ζωή

 

Άσκηση 2

Μιλήστε σε κάποιον αγαπημένο ή έμπιστο (εξομολόγηση)

 

Άσκηση 3

Αποστασιοποιηθείτε από το πρόβλημα που σας απασχολεί και φανταστείτε ότι συμβαίνει σε κάποιον τρίτο, τί θα τον συμβουλεύατε να κάνει;

 

Άσκηση 4

Να σκέφτεστε συνέχεια τις  θετικές εμπειρίες και κατορθώματά σας. Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι είστε ένα καλό άτομο και ότι έχετε κάνει πολλά καλά πράγματα στη ζωή σας

 

 

Η αυτοεπίγνωση
είναι ένα σημαντικό βήμα
που θα μας κάνει να αισθανθούμε άνετα με τον εαυτό μας και
θα μας ωθήσει να αγαπήσουμε την ύπαρξή μας και τη ζωή μας.

Βρείτε αυτό που ψάχνετε γρήγορα:

Δημοφιλείς αναζητήσεις: Πανελλήνιες, Λύκειο, Προσφορές