...
Έξυπνη και μεθοδική διαχείριση χρόνου

Έξυπνη και μεθοδική διαχείριση χρόνου

 

Μια φορά κι ένα καιρό ένας πολύ χειροδύναμος ξυλοκόπος πήγε να ζητήσει δουλειά σ’ ένα ξυλέμπορο, κι εκείνος τον προσέλαβε.

Η αμοιβή ήταν πραγματικά καλή, καθώς και όλες οι άλλες συνθήκες εργασίας. Κι έτσι ο ξυλοκόπος  αποφάσισε να κάνει ό,τι πιο καλό μπορούσε.

Το αφεντικό του έδωσε ένα τσεκούρι και του έδειξε την περιοχή που θα δούλευε. Την πρώτη μέρα ο ξυλοκόπος έφερε 18 δέντρα.

«Τα συγχαρητήριά μου!» είπε το αφεντικό. «Έτσι να συνεχίσεις !»

Πολύ ενθουσιασμένος από τα λόγια του αφεντικού ο ξυλοκόπος, την άλλη μέρα, έκανε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, αλλά μόνο 15 δέντρα μπόρεσε να φέρει.

Την τρίτη ημέρα η προσπάθεια που κατέβαλλε ήταν ακόμα πιο έντονη, αλλά μόνο 10 δέντρα κατάφερε να φέρει.

Και μέρα με τη μέρα όλο και λιγότερα δέντρα έφερνε.

«Μάλλον χάνω τη δύναμή μου», είπε μέσα του ο ξυλοκόπος. Πήγε στο αφεντικό του και ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε.

«Πότε τρόχισες το τσεκούρι σου για τελευταία φορά;» ρώτησε το αφεντικό.

«Να τροχίσω; Δεν είχα χρόνο να τροχίσω το τσεκούρι μου. Ήμουν συνέχεια πολύ απασχολημένος προσπαθώντας να κόβω ξύλα……….»

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την κινητικότητα με την αποτελεσματικότητα.

 

Τρέχουν, κουράζονται, καταναλώνονται σωματικά και ψυχικά και στο τέλος βρίσκονται σε δεινότερη θέση απ’ότι ήταν, πριν ξεκινήσουν  την προσπάθεια!

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ικανότατοι και πάμπτωχοι, ενώ κάποιοι άλλοι, λιγότερο ικανοί, αλλά είναι επιτυχημένοι και αποτελεσματικοί σε οτιδήποτε κάνουν.

Ποια άραγε είναι η διαφορά των δύο αυτών κατηγοριών;

 

Iκανός είναι εκείνος που δουλεύει σκληρά, όχι απαραίτητα οργανωμένα, όχι απαραίτητα συστηματικά, αλλά σκληρά. Ο ικανός “εργάτης” κάποιες φορές έχει και κάποιες φορές δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αποτελεσματικός είναι εκείνος που δουλεύει έξυπνα και σκληρά, πιάνει τους στόχους του, ελέγχει το χρόνο του, πάντα έχει χρονικά περιθώρια να ξεκουραστεί, να προπονηθεί, να εκπαιδευτεί. Το άγχος του είναι περιορισμένο και τα οικονομικά του ανθηρά. Είναι εκείνος που βάζει “γκολ”

 

Είναι εκείνος που χειρίζεται τα σπουδαία χωρίς να αγχώνεται από τα επείγοντα.

 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ικανού ανθρώπου, είναι το επίκτητο χάρισμα να μπορεί να αξιοποιεί σωστά το χρόνο του.

Σωστή διαχείριση χρόνου σημαίνει σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας, που σημαίνει σωστή διαχείριση της ζωής μας.

Με άλλα λόγια, δεν παίζει ρόλο πόσα περισσότερα πιάτα θα πλύνεις για να γίνεις πλούσιος. Ποτέ δεν θα γίνεις πλούσιος πλένοντας περισσότερα πιάτα ! Δεν χρειάζεται να δουλεύεις σκληρότερα, χρειάζεται να μάθεις να δουλεύεις εξυπνότερα, δηλαδή αποτελεσματικότερα.

Η ζωή και η επιστήμη της ψυχολογίας καθημερινά μας αποδεικνύουν ότι εκείνος που δεν διαχειρίζεται το χρόνο του σωστά έχει μειωμένη αίσθηση της αυτο-αξίας του.

Γιατί;

Γιατί απλά, δεν σκορπίζουμε αβίαστα κάτι που έχει αξία για μας. Με τη λογική αυτή, αν δεν προσέχουμε που, πως και με τι είδους δραστηριότητες και ανθρώπους καταναλώνουμε το χρόνο μας, αυτό σημαίνει ότι η ζωή μας δεν έχει και μεγάλη αξία για μας!

Η σωστή διαχείριση του χρόνου μας έχει να κάνει με τη σωστή διαχείριση της ίδιας μας της ζωής.

 

Αν χάσουμε χρήματα, μετά από οικονομική καταστροφή για παράδειγμα, οι πιθανότητες είναι να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε χρήματα.

Τα χρήματα ξαναδημιουργούνται.

Όχι όμως, ο χαμένος χρόνος.

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, ο χρόνος δουλεύει εναντίον μας, γι΄ αυτό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί και ουσιαστικοί όσον αφορά τη σωστή ταξινόμηση των όσων κάνουμε.

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι επειδή έχουν ένα βαρύ πρόγραμμα, αυτό σημαίνει ότι έχουν ένα ουσιώδες πρόγραμμα.

Ένα πρόγραμμα που θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους. Κι όμως αυτό είναι μεγάλο λάθος.

Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την έξυπνη διαχείριση του χρόνου μας και όχι από την ποσότητα της ενέργειας που θα καταναλώσουμε σε οτιδήποτε κάνουμε.

Γι΄ αυτό θα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε έξυπνα το χρόνο μας και να μην τον αφήνουμε να ξεγλιστράει μέσα από τα χέρια μας χωρίς να αφήνει πίσω του τα καλύτερα του αποτελέσματα.

Ο χρόνος μπορεί να αποτελέσει σύμμαχό μας, μόνο όταν δουλεύουμε αποτελεσματικά και μεθοδικά.

Βρείτε αυτό που ψάχνετε γρήγορα:

Δημοφιλείς αναζητήσεις: Πανελλήνιες, Λύκειο, Προσφορές