Αλλαγή τρόπου ζωής
Οι άνθρωποι που υιοθετούν τέσσερις συγκεκριμένες συμπεριφορές στον τρόπο ζωής τους, επωφελούνται από τη συνδυασμένη επίδραση και των τεσσάρων. Κερδίζουν επιπλέον χρόνια ζωής. Δεν είναι η καθεμία από μόνη της που προσφέρει το εν λόγω ευεργέτημα αλλά, όταν υιοθετούνται παράλληλα όλες μαζί.
Οι τέσσερις αυτές συμπεριφορές είναι:
- Τακτική σωματική άσκηση
- Αποφυγή καπνίσματος
- Κατανάλωση κάθε μέρα πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών
- Ήπια κατανάλωση αλκοόλ
Η έρευνα
Το σημαντικό αυτό συμπέρασμα που μπορεί να έχει βαρυσήμαντες προεκτάσεις για την υγεία των ανθρώπων, προέκυψε από έρευνα σε 20.000 άνδρες και γυναίκες. Δείχνει ότι μικρές αλλαγές των καθημερινών συνηθειών, είναι σε θέση να αυξάνουν σημαντικά τη διάρκεια της ζωής μας.
Η έρευνα έγινε από γιατρούς του πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ, άρχισε το 1993 και συνεχιζόταν μέχρι το 2006. Κατά την εισαγωγή τους στην έρευνα, οι συμμετέχοντες ηλικίας από 45 έως 79 ετών, δεν είχαν στο ιατρικό ιστορικό τους, καρκίνο, καρδιακή ή αγγειακή νόσο.
Συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τον τρόπο ζωής τους. Έδιναν πληροφορίες σχετικά με τη σωματική άσκηση που έκαναν και την καθιστική ζωή που είχαν, τη σχέση τους με το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, φρούτων και λαχανικών.
Επιπρόσθετα, γινόταν μέτρηση της βιταμίνης C στο αίμα τους για να συσχετιστούν τα επίπεδά της με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Ανάλογα με τις απαντήσεις, χρησιμοποιούταν ένα σύστημα αξιολόγησης για τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων στον καθένα από τους 4 τομείς υγιεινού τρόπου ζωής. Παράλληλα, καταγράφονταν οι θάνατοι μεταξύ των εθελοντών για περίοδο 11 ετών.
Τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που δεν υιοθετούσαν κανένα από τους 4 τρόπους υγιεινής ζωής, είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με αυτούς που υιοθετούσαν πλήρως τους εν λόγω τρόπους ζωής.
Επίσης, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι που δεν υιοθετούν τις συμπεριφορές αυτές, έχουν τις ίδιες πιθανότητες θανάτου όπως κάποιος που είναι 14 χρόνια πιο ηλικιωμένος, αλλά υιοθετεί πλήρως τις 4 υγιεινές συνήθειες ζωής.
Τα στοιχεία που προέκυψαν ίσχυαν ανεξάρτητα από την κοινωνική ή την οικονομική τάξη και το δείκτη μάζας σώματος των εθελοντών.
Ακόμη, η διαφορά μακροζωίας που βρέθηκε σε αυτούς που είχαν την καλύτερη βαθμολογία στις υγιεινές συνήθειες ζωής, οφειλόταν σε μείωση των θανάτων λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Έχει συγκεντρωθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός δεδομένων που τεκμηριώνουν ότι το κάπνισμα, η διατροφή, η σωματική άσκηση επηρεάζουν σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό την υγεία και τη μακροζωία των ανθρώπων.
Ωστόσο, είναι λίγα τα στοιχεία που μας πληροφορούν για το αποτέλεσμα των συνδυασμένων επιδράσεων των συγκεκριμένων υγιεινών συμπεριφορών.
Η έρευνα των επιστημόνων του Κέιμπριτζ προσθέτει στις γνώσεις και μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα το τι πρέπει να κάνουμε για την προστασία μας. Ωστόσο είναι απαραίτητο να γίνουν ανάλογες έρευνες και σε άλλους πληθυσμούς για να επιβεβαιωθούν ή όχι τα ευρήματα.
Βλέπουμε λοιπόν ότι με λίγες αλλαγές, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
Εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο, να πάρει τις αποφάσεις του και να πετύχει τις αλλαγές εκείνες που χρειάζεται για να έχει καλύτερη υγεία, καλύτερη ζωή και μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων του για μακροζωία.